ŚLEDŹ POD PIERZYNĄ
Tomasza Ruszkowskiego z Departamentu Transportu Urzędu Marszałkowskiego
Składniki:
- 3 płaty śledziowe (mogą być z oleju lub solone)
- 3 duże ziemniaki
- 3 duże marchewki
- 2 średnie buraki
- kilka ogórków kiszonych
- 1 pora
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 1 słoik majonezu
- musztarda
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew ,buraczki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Na dnie salaterki układać warstwami:
- śledzie pokrojone w małe kawałki posypane pieprzem i posmarowane od góry musztardą
- cebulę posiekaną w kostkę
- buraki starte na tarce o dużych oczkach i posiekany ogórek kiszony posmarowane od góry majonezem
- ziemniaki starte na tarce o dużych oczkach, posmarowane od góry majonezem
- marchew tartą na tarce o dużych oczkach, posmarowaną od góry majonezem
- posiekany por i jabłko posmarowane od góry majonezem
- na koniec bardzo drobno posiekać jajka i posypać sałatkę od góry
- posmarować od góry większą ilością majonezu
Należy pamiętać o przyprawienie warstw solą i pieprzem. Tak gotową sałatkę należy włożyć do lodówki i schłodzić.
Smacznego!
Boże Narodzenie, 2015 r.