ŚWIĄTECZNA RYBA PO GRECKU
Edyty Macieja-Morzuch, dyrektor Departamentu Promocji w Urzędzie Marszałkowskim
Składniki
0,7 kg filetów z dorsza
10 marchewek
4 cebule
liście laurowe
ziele angielskie
150 ml przecieru pomidorowego
150 ml ketchupu
olej
sól
pieprz
odrobinę vegety
10 marchewek
4 cebule
liście laurowe
ziele angielskie
150 ml przecieru pomidorowego
150 ml ketchupu
olej
sól
pieprz
odrobinę vegety
Wykonanie
Cebulę kroimy bardzo cienko w piórka. Lekko podsmażamy na oleju, szkląc ją.
Marchewki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy na patelnię z olejem dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy, po 10 minutach dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę, dusimy razem kolejne 5-7 min. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem.
Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze porcje. Solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoty kolor.
Boże Narodzenie 2015