PLACEK PIERNIKOWY Z BAKALIAMI
Tomasza Kanarkowskiego, nauczyciela fizyki w I Liceum Ogólnokształacącym w Żninie, laureata konkursu Gwiazda Kujawsko-Pomorskiego
Składniki:
1/2 kg miodu,
1 szklanka cukru,
2 paczki przyprawy do piernika,
4 szklanki mąki,
1 łyżka sody oczyszczonej,
125 g rozpuszczonego, ciepłego masła,
4 całe jajka,
bakalie, rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczy, śliwki suszone, polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Zagotować miód z cukrem, po przestygnięciu dodać przyprawę do piernika, 2 szklanki maki i sodę, dobrze wymieszać i dodać pozostałe 2 szklanki mąki, następnie rozpuszczone masło i jajka; po wymieszaniu dodać bakalie i piec na blaszce w temperaturze 180 stopni ok. godziny; po wystygnięciu polać polewą.
1/2 kg miodu,
1 szklanka cukru,
2 paczki przyprawy do piernika,
4 szklanki mąki,
1 łyżka sody oczyszczonej,
125 g rozpuszczonego, ciepłego masła,
4 całe jajka,
bakalie, rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczy, śliwki suszone, polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Zagotować miód z cukrem, po przestygnięciu dodać przyprawę do piernika, 2 szklanki maki i sodę, dobrze wymieszać i dodać pozostałe 2 szklanki mąki, następnie rozpuszczone masło i jajka; po wymieszaniu dodać bakalie i piec na blaszce w temperaturze 180 stopni ok. godziny; po wystygnięciu polać polewą.
Boże Narodzenie 2015