ZRAZY STAROPOLSKIE
Janusza Czajkowskiego, byłego dyrektora Departamentu Infrastruktury Drogowej w Urzędzie Marszałkowskim
Składniki:
- około 1 kg wołowej zrazówki,
- marynata (dzisiaj można wykorzystać gotowe marynaty do mięs),
- wędzony boczek,
- cebula,
- ogórki kwaszone,
- przyprawy.
Przygotowanie:
Mięso należy zamarynować co najmniej na 1.5 dnia (wcześniej). Wędzony boczek, cebulę i ogórek kwaszony pokroić w słupki.
Mięso wyjmujemy z marynaty osuszamy i kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien. Plastry mięsa rozbijamy, solimy i pieprzymy za pomocą młynka do pieprzu (nie używać pieprzu mielonego bo aromatu nie ma). Na rozbite plastry kładziemy boczek, cebulę i ogórek kwaszony. Zawijamy zrazy i zszywamy szpilką drewnianą lub stalową. Tak przygotowane zrazy obsmażamy na ostrym ogniu, przenosimy do garnka, a następnie dusimy. Do obsmażenia najlepiej używać oleju. Wcześniej marynowane mięso szybciej jest miękkie i po ok. 1.5 godz. duszenia możemy podawać z ćwikłą i kaszą gryczaną. Polecam gorąco!
Boże Narodzenie 2015