WERESZONKA
Jadwigi Oleradzkiej, byłej dyrektor toruńskiego Teatru im. Wilama Horzycy w latach 1997-2015.
Składniki:
1 kg schabu
1 litr kwasu barszczowego
szklanka podsuszonych okruchów razowego chleba
sól, pieprz, ziele angielskie, mała cebula
Przygotowanie:
Schab pokroić, lekko rozbić, podzielić na mniejsze kotleciki, posolić, natrzeć pieprzem, zrumienić na patelni. Kwas barszczowy lekko posolić, dodać kilka ziaren ziela angielskiego i pokrajaną w piórka małą cebulę, zagotować. Do wrzącego roztworu włożyć zraziki schabowe i dusić pod przykryciem od 15 do 30 minut. Po tym czasie wsypać okruchy razowca i zamieszać. Można serwować z kiszonymi ogórkami.
Uwaga! Robimy to oczywiście z młodym kwasem barszczowym domowej roboty. Koncentrat byłby zbyt kwaśny! Sos można lekko podprawić cytryną lub kilkoma kroplami kwasu, by odzyskał wyrazisty kolor.
Boże Narodzenie 2015