ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ
Przemysława Mazura z Departamentu Infrastruktury Drogowej Urzędu Marszałkowskiego
Składniki:
4 filety śledziowe matiasy z zalewy
2-3 ziemniaki gotowane w mundurkach
2 ugotowane średniej wielkości buraki
3 ugotowane marchwie
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 cebule
Sos: majonez z jogurtem naturalnym i wyciśniętym ząbkiem czosnku (płynny) – proporcje według upodobań.
Przygotowanie:
Warzywa i jajka kroimy w drobną kostkę.
Opłukane w zimnej wodzie filety kroimy w kostkę o boku 0,7-1 cm.
W wysokim szklanym naczyniu układamy kolejne warstwy, każdą polewając sosem:
- ziemniaki;
- śledzie;
- cebula;
- jajka;
- marchew;
- buraki.
Górną warstwę obficie polewamy sosem, który równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni.
Całość przyozdabiamy różyczkami z buraków, marchwi itp.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Doświadczenie podpowiada, że im więcej jest sosu w sałatce, tym szybciej znika ona z salaterki.
Boże Narodzenie 2015