KARP SMAŻONY
Edwarda Hartwicha, dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego w Bydgoszczy, byłego wicemarszałka województwa
To danie wigilijne, które chyba gości w każdym domu. Nie wyobrażam sobie wigilii bez smażonego karpia – poza barszczem i uszkami, to najważniejsze danie.
Pokrojonego wcześniej karpia można obtoczyć w mące – ja tego nie robię.
Karp smażony – SKŁADNIKI:
karp lub raczej karpie,
sól, pieprz,
masło do smażenia.
karp lub raczej karpie,
sól, pieprz,
masło do smażenia.
Karpia oczyścić, opłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę pokroić w dzwonki, posolić i popieprzyć. Odstawić (najlepiej na kilka godzin) do lodówki. Przed rozpoczęciem smażenia oddzielić cebulę od ryby.
Smażyć porcjami na rozgrzanym tłuszczu, po wyjęciu układać na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Boże Narodzenie, 2015 r.