PIERNICZKI ŚWIATECZNE
Lidii Goss, nauczycielki ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Toruniu
Składniki:
35 dag miodu
35 dag cukru
0,5 kostki palmy
3 jajka
1 kg mąki(4 łyżki pozostawić do podsypania)
1 łyżka kakao
½ paczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku
1 łyżka araku
35 dag cukru
0,5 kostki palmy
3 jajka
1 kg mąki(4 łyżki pozostawić do podsypania)
1 łyżka kakao
½ paczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku
1 łyżka araku
Wykonanie:
- Mąkę przesiać.
- Jaja utrzeć z cukrem.
- Tłuszcz posiekać z mąka i proszkiem.
- Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (na godzinę włożyć do lodówki).
- Rozwałkować ciasto i wykrawać różnego rodzaju kształty, wykorzystując foremki.
- Piec ułożone na papierze do pieczenia w temperaturze ok.15-20.
- Do dekoracji wykorzystać lukier, orzechy, kolorowa posypkę, migdały.