UDKA KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU
Ewy Krysińskiej-Błaszczyk, byłej dyrektor włocławskiej Stacji Pogotowia Ratunkowego
Składniki:
12 pałek (podudzi) kurczaka
puszka (25 dag)czerwonej fasoli
puszka (40 dag) pomidorów pelati
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
2 cebule
ząbek czosnku, po szczypcie startej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, cynamonu,
pęczek posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól, olej do smażenia
Przygotowanie:
Natrzyj udka solą i pieprzem, zrumień na rozgrzanym tłuszczu, ułóż w żaroodpornym naczyniu, a na pozostałym na patelni oleju przesmaż plastry cebuli i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory wraz z zalewą, wino oraz fasolę.
Mieszając, zagotuj i przypraw sos do smaku, po czym polej nim udka. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu posyp potrawę natką pietruszki. Podawaj z pieczywem lub ryżem i miską kolorowych sałat.
Boże Narodzenie 2015