ŚLEDZIE PO LWOWSKU
Anny Wołek, dyrektor Kujawsko-Pomorskiego Impresaryjnego Teatru Muzycznego w Toruniu
Składniki:
- paczka śledzi (najlepiej typu matias)
- cebula (wcześniej sparzona)
- koperek (bardzo dużo!)
- kilka rzodkiewek
- ogórki świeży i kiszony (niewiele)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (najlepiej dobrej jakości)
- trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Śledzie wyjąć z paczki, odsączyć i na noc namoczyć w mleku. Następnego dnia wyjęte z mleka śledzie opłukać w wodzie i pociąć na małe kawałki. Ułożyć na półmisku, zalać oliwą (nie skąpić!), posypać majerankiem, bardzo drobno posiekanym ogórkiem (można dodać odrobinę kiszonych) i rzodkiewką, bardzo obficie posypać koperkiem.
Po godzinie można już jeść! To wspaniały śledź! Równie smakowita jest oliwa z wszystkimi dodatkami.
Boże Narodzenie 2015