ZUPA GRZYBOWA
Eleonory Harendarskiej, dyrektor Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy w latach 1991-2015
Składniki:
300 g suszonych grzybów
6 szklanek rosołu drobiowego
2 łyżki(30 g) masła
2 cebule grubo posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
900 g świeżych pieczarek
1 łyżeczka suszonego tymianku
¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
2-3 łyżki mąki
½ szklanki madery lub wytrawnego sherry
½ szklanki kremówki lub kwaśnej śmietany
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
świeży pokrojony szczypiorek do przybrania
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby włożyć na sito i umyć starannie pod bieżącą zimną wodą, potrząsając, by usunąć z nich piasek. Włożyć do garnka, zalać 1 szklanką rosołu i zagotować na niezbyt dużym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić na 30-40 minut, by wywar naciągnął.
2. W tym czasie w rondlu lub żaroodpornym naczyniu roztopić masło na niezbyt dużym ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć 5-7 minut, aż się zarumieni.
3. Wrzucić czosnek i świeże grzyby, smażyć 4-5 minut, aż zaczną mięknąć, następnie posolić, dodać pieprz, tymianek i gałkę muszkatołową, oprószyć mąką. Smażyć dalej 3-5 minut, często mieszając.
4. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby z wywarem
i gotować pod przykryciem przez 30-40 minut na wolnym ogniu, aż zrobią się zupełnie miękkie.
5. Zmiksować zupę w mikserze lub malakserze albo przetrzeć przez sito. Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem.
życzy Eleonora Harendarska
Boże Narodzenie 2015