GOŁĄBKI BABCI BASI
według rodziny Tęczów z Ciężkowa w powiecie nakielskim
Składniki:
- jedna główka kapusty średniej wielkości
- ½ kg mięsa mielonego
- ¾ szklanki ryżu
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczka papryki słodkiej
- na czubek łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki smalcu
Przygotowanie farszu:
Farsz sporządzamy z mięsa mielonego i ryżu, który gotujemy wcześniej przez 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystkie składniki razem. Kapustę parzymy w osolonej wodzie i kolejno zdejmujemy liście, z których wycinamy zgrubienia. Farszem napełniamy liście kapusty i ciasno układamy w garnku. Gołąbki podlewamy wodą, dodajemy smalec, posypujemy pokrojoną w kostkę cebulką i świeżo zmielonym pieprzem. Dusimy 45 minut.
Boże Narodzenie, 2015 r.