Porozumienie dla bezpieczeństwa żywności
Marszałek Piotr Całbecki i wicemarszałek Zbigniew Sosnowski oraz główny inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Andrzej Chodkowski podpisali w czwartek list intencyjny o współpracy w dziedzinie promocji zdrowia roślin i ochrony środowiska oraz badań związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego i bezpieczeństwa żywności. 12 maja obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Zdrowia Roślin, proklamowany przez ONZ w celu budowy powszechnej świadomości o tym, że ochrona zdrowia roślin służy eliminowaniu głodu, zmniejszaniu ubóstwa i pobudzaniu rozwoju gospodarczego.
– Ponieważ w sytuacji wojny w Ukrainie, a także w konsekwencji zmian klimatycznych stajemy wobec groźby deficytu żywności, należy uznać, że postęp w rolnictwie jest niezbędny. Rolnictwo musi poprawiać wydajność, ale wiemy, że nie tylko ilość, ale i jakość żywności jest ważna. Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest najbardziej właściwym partnerem samorządu województwa do współpracy w wytyczaniu kierunków w tym obszarze. Ponad 30 procent naszego PKB wytwarzają rolnictwo i produkcja żywności. Duże nadzieje pokładamy we współpracy naszego Centrum Czochralskiego z centralnym laboratorium inspektoratu, które znajduje się w Toruniu. Wspólne badania mogłyby być finansowane m.in. ze środków unijnych – powiedział przed podpisaniem dokumentu marszałek Piotr Całbecki.
– Są trzy filary bezpieczeństwa państwa: siły zbrojne, informacja i żywność. Mam nadzieje, że to nasze dzisiejsze porozumienie zaowocuje wzmocnieniem tego trzeciego filaru bezpieczeństwa, że żywności będzie odpowiednio dużo dla nas i naszych sąsiadów i że będzie to żywność bezpieczna. Kujawsko-Pomorskie ma jeden z największych wyników i potencjałów w dziedzinie produkcji rolnej w Polsce– podkreślił w swoim wystąpieniu minister Andrzej Chodkowski.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa m.in. nadzoruje stosowanie środków ochrony roślin i bada ich pozostałości w płodach rolnych, sprawdza czy nie uprawiamy roślin genetycznie modyfikowanych (GMO) i chroni terytorium naszego kraju przed agrofagami, czyli groźnymi patogenami, które mogłyby do nas trafić w związku z importem produktów roślinnych.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
12 maja 2022 r.
Ostatnia aktualizacja: 13 maja 2022 r.