Konkurs „Mistrz Smaku Kujaw i Pomorza 2025”
Celem konkursu „Mistrz Smaku Kujaw i Pomorza 2025” organizowanego przez Urząd Marszałkowski wspólnie ze Stowarzyszeniem Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego jest wyłonienie i promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa, otwieranie nowych rynków zbytu i propagowanie różnorodności produktów spożywczych. Konkurs przyczynia się także do rozwijania pomysłowości i inicjatywy specjalistów branży rolno-spożywczej regionu, propaguje również zachowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego Kujaw i Pomorza.
Konkurs „Mistrz Smaku Kujaw i Pomorza 2025” odbywa się podczas I Kongresu Smaków w dniu 13 listopada 2025 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, gdzie młodzież szkół gastronomicznych naszego województwa będzie miała okazję zaprezentować swoje umiejętności, kreatywność i pasję przed szeroką publicznością oraz ekspertami branży rolno-spożywczej.
Kongres połączy pasję do kuchni, innowacje w gastronomii, promocję lokalnych produktów Kujaw i Pomorza oraz rozwój edukacji zawodowej. To wyjątkowa przestrzeń spotkań szefów kuchni, producentów regionalnych, przedstawicieli branży HoReCa oraz uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, którzy wspólnie budują przyszłość kulinarnego dziedzictwa regionu.
Integralną częścią Kongresu będzie również Akademia Inspiracji – cykl paneli i warsztatów rozwijających kompetencje zawodowe uczniów i nauczycieli. Wystąpienia prezesów firm, restauratorów, menadżerów, dyrektorów szkół stworzą unikalną przestrzeń wymiany doświadczeń między edukacją a praktyką zawodową.
Celem Kongresu jest wzmocnienie konkurencyjności regionu poprzez inwestowanie w młode talenty, promocja edukacji zawodowej jako realnej ścieżki do sukcesu oraz budowanie wspólnej strategii rozwoju produktów lokalnych i turystyki kulinarnej.
Opracowanie: Departament Rolnictwa i Geodezji