Perły i medale!
W miniony weekend, Kujawsko-Pomorskie wystawiało się na najsmaczniejszych Targach w Polsce! Kolejna edycja Smaków Regionów obfitowała nie tylko w wystawców i kupujących, ale i nagrody dla producentów z naszego regionu:
Medal Targów Smaki Regionów 2024 otrzymali:
- Elżbieta Górska „Gruczniak” za piwo Gruczniak strzelecka śliwka,
- Winnica Braci Czart Gospodarstwo Rolne Dariusz Czart za wino frizzante,
- Zajazd przy Kominku Katarzyna Raniszewska za nalewkę z czarnej porzeczki.
Podczas tegorocznej edycji targów odbyło się rozstrzygnięcie ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „Perła”:
- Kiełbasa biała z weka – Andrzej Zawistowski Masarnia Władysławowo,
- Przetarte powidła wiśniowe ze Strzelec Górnych – Ewa i Mieczysław Chabowscy Gospodarstwo Sadownicze,
- Chrzanowy chleb – Krystyna Grysiak KGW Czołówek,
- Pączki ziemniaczano-dyniowe – KGW Jagna,
- Piwo Gruczniak Pils – Elżbieta Górska „Gruczniak”.
- Szczawiówka + żeberka w powidłach śliwkowych – KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek.
Wszystkim laureatom składamy gratulacje!