Na zielonym

Liście

Liście 29.10 2020 WPK

Kolorowe jesienne liście to efekt złożonych procesów zachodzących w roślinach, które szykują się do zimy. Kiedy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze w drzewach zachodzi szereg istotnych przemian.

 

„Lecą liście z drzewa

różnokolorowe,

te są żółto – złote,

a tamte – brązowe.”

Zofia Dąbrowska

 

Chlorofil, dzięki któremu rośliny przeprowadzają proces fotosyntezy (czyli proces produkcji ze światła, wody i dwutlenku węgla cukrów), a któremu liście zawdzięczają swój zielony kolor nie tylko przestaje być produkowany , ale ulega rozkładowi. Odzyskane w ten sposób substancje są magazynowane w pniu i gałęziach tak aby umożliwić drzewom wiosenne przebudzenie. Liście zawierają nie tylko chlorofil, ale też – zależnie od rodzaju drzewa inne barwniki. Na skutek rozkładu chlorofilu stają się one widoczne. Wśród tych barwników są karoten – odpowiedzialny za kolor pomarańczowy, ksantofil i flawon – barwniki żółte. Antocyjany zaś, czyli barwnik czerwony produkowany jest z cukrów, które zostały uwięzione w liściach. Wszystko to sprawia, że liście na jesień stają się kolorowe.

 

LiścieLiścieLiścieLiścieLiścieLiścieLiścieLiścieLiścieLiścieLiście