Przepisy świąteczne

Aleksandra Nowakowska

Świąteczne pierniki

Aleksandry Nowakowskiej, dyrektor Pałacu Lubostroń

Grudzień jest miesiącem, na który wraz z całą rodziną czekamy cały rok.
Magia Świąt jest czymś wyjątkowym, dlatego tak bardzo uwielbiamy ten czas.
Już na tydzień przed mikołajkami zaczynamy przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia.
W towarzystwie najbliższych mi osób, co roku przygotowuję świąteczne pierniki.
To doskonały moment na bycie razem.
Radość tworzenia przepysznych ciastek wprowadza nas w wyjątkową, magiczną atmosferę.
Przepis na pierniki, pochodzi od mojej mamy. Nauczyła mnie zarabiać ciasto, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką.
Do dziś wspominam, jak lukrowałam pyszności, które upiekła mama.

Dziś dzielę się tym przepisem z Państwem:
Składniki  (ok. 70 sztuk) :

ciasto:

950 g mąki pszennej
1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
200 g cukru pudru
250 g miodu
żółtka z 3 jajek
1 jajko całe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g przyprawy do pierników
ewentualnie łyżka kakao

lukier:

2 szklanki cukru pudru
białka z 2 jajek
ew. barwnik spożywczy i kolorowa posypka do dekoracji

Przygotowanie :
Wszystkie sypkie składniki na ciasto należy przesypać  do miski. Następnie dodajemy miód. Kostkę margaryny do pieczenia, żółtka i jajko. Całość proszę wymieszać dokładnie mikserem.
Kolejny etap to przełożenie całości ciasta  na stół i jego szybkie zagniatanie aż do momentu gdy będzie gładkie. Ważne by na koniec ciasto zawinąć  w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkujemy ciasto  na posypanym mąką stole na grubość około 4 mm i wycinamy foremkami pierniczki.
Później  powycinane pierniczki należy wyłożyć na blaszce do pieczenia i piec w 180 stopni 10-15 minut. Na koniec odstawiamy  ciastka do wystygnięcia.
Po wystygnięciu, czas na lukrowanie. Cukier puder ucieramy z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, warto dodać  więcej cukru pudru. Tym dekorujemy nasze wypieki.  Biały lukier można łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego. Na koniec pierniki udekorować posypką.