Wigilijne pierogi ze słodką kapustą Babci Janki
Agnieszki Kłopotek, posłanki, byłej wiceprzewodniczącej sejmiku województwa
składniki na farsz:
- średnia biała kapusta lub pół większej,
- cebula,
- jajko,
- sól, pieprz,
- zioła
Przygotowanie:
Cebulkę kroimy drobno i dusimy na oleju lub maśle do zezłocenia. Kapustę dzielimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut, następnie trzeba ją odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Ugotowaną kapustę odciskamy z wody i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Uzyskaną masę przesmażamy na patelni, wymieszaną z surowym jajkiem i podduszoną cebulą. Mieszamy dość często, bo lubi się przypalać. Doprawiamy solą, pieprzem, można dodać majeranek lub inne zioła. Farsz studzimy.
Ciasto na pierogi:
- 2 -3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajko
- szklanka ciepłej przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie (ok. 15-20 minut):
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać odpowiednią ilość wody wymieszaną z jajkiem , aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować. W wyrobionego ciasta odkrawać kawałki, wałkować dość cienko, wykrawać kółka (szklanką lub kieliszkiem), nakładać łyżeczką farsz i starannie zlecić brzegi pierogów.
Gotować w osolonym wrzątku ok 3-4 min po wypłynięciu.
Można polać stopionym masłem lub masłem z podduszoną cebulką.
Smacznego!
Boże Narodzenie 2019