RYBA W ZALEWIE
Elżbiety Piniewskiej, przewodniczącej sejmiku województwa kujawsko-pomorskiego
Składniki:
1 kg ryby słodkowodnej – tołpyga, pstrąg tęczowy
4 duże cebule
1 marchew
kilka ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka octu
½ łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Wyfiletowaną rybę należy pokroić na średnie porcje 3cm x 3 cm i włożyć do garnka z bardzo grubym dnem. Dodać cebule pokrojone w piórka i marchew pokrojoną w plasterki oraz ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Zalać wodą i zagotować. Przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć gaz. Całość wolno gotujemy przez ½ godziny. Wlewamy łyżeczkę octu i dodajemy cukier do smaku. Gotujemy chwilę i pozostawiamy do wystygnięcia. Podajemy w misce.
Boże Narodzenie 2019