GĘSIA SZYJA NADZIEWANA
Ewy Politowskiej, szefowej kuchni hotelu Osada Karbówko
Składniki:
- gęsia szyja 1 szt.
- włoszczyzna 150g
- masło 100g
- cebula 100g
- bułka czerstwa 50g
- pierś gęsia 100g
- żołądki gęsie 5g
- wątróbka 5g
- natka pietruszki
- mleko 150ml
- gałka muszkatołowa do maku
- sól, pieprz
- jajko 1 szt.
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Przygotowanie:
Gęsią szyję dokładnie oczyścić, opłukać, zdjąć skórę. Szyję ugotować razem z włoszczyzną. Pierś gęsią, żołądki, podsmażoną cebulę i namoczoną w mleku bułkę (lekko odciśniętą) mielimy. Wątróbkę lekko parzymy. Sparzoną wątróbkę natkę pietruszki siekamy i łączymy ze zmieloną masą mięsną. Dodajemy jajko, przyprawy i stopione masło. Wyrabiamy jednolitą masę. Tak doprawioną masą faszerujemy skórę szyi gęsiej. Związujemy lub zszywamy końce nafaszerowanej szyi i parzymy w wywarze ok. 1,5 godziny. Podawać na zimno z sosem lub na ciepło z surówkami.
Boże Narodzenie, 2017 r.