PIECZONE UDKA Z GĘSI W RAZOWYM SOSIE
Tomasza Kosińskiego, byłego szefa kuchni w bydgoskiej Restauracji i Kawiarni Weranda
Składniki:
- 4 gęsie udka,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- ½ selera,
- 2 jabłka,
- 1 cebula,
- łyżka powideł śliwkowych,
- szklanka rosołu,
- kromka razowego chleba,
- imbir, gałka muszkatołowa, starte goździki,
- otarta skórka z cytryny,
- sok z cytryny,
- kieliszek czerwonego wina,
- sól,
- 2 łyżki gęsiego smalcu.
Przygotowanie:
Umyte udka z gęsi nacieramy solą i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Obrane i umyte warzywa ścieramy na grubej tarce; gęsie udka smażymy na smalcu na złoty kolor. w rondlu topimy łyżkę gęsiego smalcu, wkładamy pokrojone warzywa, a na nich układamy gęsie udka, podlewamy je rosołem i dusimy pod przykryciem. W czasie duszenia dodajemy imbir, otartą skórkę z cytryny, goździki, gałkę muszkatołową. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy karmel, starty chleb razowy, sok z cytryny, powidła oraz wino i dusimy jeszcze przez chwilę. Udka wyjmujemy, sos miksujemy; doprawiamy do smaku.
Boże Narodzenie, 2017 r.