Nowi członkowie regionalnej sieci kulinarnej
Nasza regionalna sieć Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, będąca częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, powiększyła się o dziesięć kolejnych podmiotów. W środę (16 października) w Osadzie Karbówko w Elgiszewie (powiat golubsko-dobrzyński) odbyło się uroczyste wręczenie certyfikatów nowym członkom.
– Kujawy i Pomorze to bogactwo przednich, wytworzonych z troską o jakość produktów spożywczych. Lista naszych wyrobów tradycyjnych jest długa, nie brakuje też wytwórców pielęgnujących kulinarną tradycję regionu, którzy z sukcesem promują kujawsko-pomorskie smaki – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Nowi członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
- Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek, Witold Śledź, Franciszkowo (powiat świecki)
- Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Unisław” Sp. z o.o., Unisław (powiat chełmiński)
- Gospodarstwo Zielarskie, Agnieszka i Piotr Wróbel, Gołoty (powiat chełmiński)
- Winnica Bona Terra, Agnieszka Taraszkiewicz, Krzyżówki (powiat lipnowski)
- Gospodarstwo rolne, Michał Musiał, Wielkie Rychnowo (powiat golubsko-dobrzyński)
- Gospodarstwo rolne, Zbigniew Musiał, Wielkie Rychnowo (powiat golubsko-dobrzyński)
- Studio Dwieście Procent, Łukasz Jerka, Grudziądz
- Gospodarstwo rolne Piotr Przychodzki, Plebanka (powiat radziejowski)
- Zakłady Mięsne Viando, Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością, Spółka Komandytowa, Radojewice (powiat inowrocławski)
- Chmarzyński – Przemysł Mięsny I Handel Sp. z o.o., Osie (powiat świecki)
Sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze powiększa się i liczy już 72 członków (lista).
Województwo Kujawsko-Pomorskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od stycznia 2012 roku. Główna idea Sieci to stymulowanie rozwoju turystyki i lokalnej przedsiębiorczości poprzez promocję produktów żywnościowych, wytwarzanych z regionalnych surowców rolnych.
Członkami regionalnej sieci są małe i średnie firmy branży rolno-spożywczej – producenci i dystrybutorzy żywności, w tym gospodarstwa rolne, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rybackie, restauracje i punkty gastronomiczne oraz sprzedawcy hurtowi i detaliczni. We współpracy z samorządem województwa kujawsko-pomorskiego promują oni kulinarne tradycje regionu, a konsumenci zyskują gwarancję jakości i pochodzenia produktu.
Samorząd Województwa wspiera członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze poprzez organizację działań promocyjnych. Dzięki temu zyskują dodatkowe okazje do promocji swoich produktów, poprzez wspólny udział w targach, wystawach i wielu imprezach promujących dobrą żywność z regionu. Firmy zrzeszone w ramach sieci regionalnej mają możliwość zamieszczenia informacji o własnej działalności i ofercie na międzynarodowej stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, a także informacji w materiałach promocyjnych oraz korzystania z logo sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze na potrzeby prowadzenia własnych działań promocyjnych. Logo Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Departament Rolnictwa i Geodezji
oraz Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
16 października 2019 r.
Ostatnia aktualizacja: 18 października 2019 r.