Rozstrzygnięcie konkursów
Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 29 września – 1 października 2018 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:
- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”. Z Kujawsko-Pomorskiego „Perłę” otrzymały:
- Zupa kurkowa przygotowana przez panie z KGW Białowieża,
- Lody Cassate wykonane przez Pracownię Lodów Tradycyjnych Daniel Żurkowski,
- Ser Hrabiny Potulickiej z Gospodarstwa Rolnego Ślesin.
- Złoty Medal Targów MTP – Otrzymują najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
Z Kujawsko-Pomorskiego wyróżnienie otrzymała firma:- Przedsiębiorstwo Elpol z Bydgoszczy za „rajskie jabłuszko”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!