Rozstrzygnięcie konkursów
Podczas trwania targów Smaki Regionów w Poznaniu, w dniach 23-26 września 2017 roku rozstrzygnięte zostały ogólnopolskie etapy następujących konkursów:
- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoniła spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”. Z Kujawsko-Pomorskiego „Perłę” otrzymały:
- „Kujawskie powidła”,
- „Piołunówka tucholska”,
- „Śliwki korzenne Aurelii”.
- Złoty Medal Targów MTP – Otrzymują najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
Z Kujawsko-Pomorskiego wyróżnienia otrzymały firmy:- Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za „Musztardę Kcyńską Pałucką”,
- Masarnia Kwiecińscy za „Wędzonkę Żnińską długodojrzewającą”.
- Polski Producent Żywności – którego celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością. Jednym z pięciu laureatów konkursu jest:
- Barbara i Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk za „Ser Pielgrzym”.
Na uznanie zasługuje fakt wyróżnienia aż 5 firm z Kujawsko-Pomorskiego na 8 nagrodzonych wyróżnieniem firm. Są to:
- PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.C. – „Szynka laurowa”,
- Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska – „Ser twarogowy”,
- Przedsiębiorstwo Drobiarskie „Drobex” Sp. z o.o. –„Szynka delikatesowa z kurcząt”,
- PPHU Agromlecz Sp. z o.o. – „Masło extra”,
- Cykoria S.A. – „Smakosz ekstra z natury – przyprawa warzywna do potraw”.
Dodatkową Nagrodę Specjalną za walory smakowe, atrakcyjność i innowacyjność produktu otrzymali Barbara i Janusz Adamczyk, Sery Adamczyk za „Ser Pielgrzym”.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!