Nieprzypisane

Panie z Koła Gospodyń wiejskich w Brzozowie (powiat chełmiński), fot. Mikołaj Kuras
Panie z Koła Gospodyń wiejskich w Brzozowie (powiat chełmiński), fot. Mikołaj Kuras

Gęś pieczona w mieszance ziół z jabłkami

Koła Gospodyń Wiejskich z Brzozowa (powiat chełmiński)

 

Składniki:

  • tuszka gęsi
  • jabłka
  • mieszanka przypraw ziołowych i korzennych (papryka słodka, kolendra, kmin rzymski, majeranek, tymianek, pieprz czarny i sól)

 

Przygotowanie:

Umyta i osuszoną gęsią tuszkę nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw ziołowych i korzennych. Do tuszki wkładamy całe lub przekrojone na pół surowe jabłka. Tuszkę zaszywamy.  Nogi i skrzydła również związujemy, aby gęś równomiernie się piekła. Tak przygotowaną tuszkę umieszczamy w naczyniu do pieczenia, piersią do góry i wkładamy  do mocno nagrzanego piekarnika (220oC). Pieczemy około 35 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180oC. W trakcie pieczenia gęś polewamy powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia możemy  polać gęś zimną wodą, wtedy uzyskamy efekt chrupiącej skórki.

 

Żeby sprawdzić, czy gęś jest dobrze upieczona, należy chwycić za skrzydło i nim poruszyć. Jeżeli lekko się porusza i jest luźne, gęś jest upieczona.

 

Czas pieczenia w domowym piekarniku to 1 godzina na 1 kg gęsi.

 

ŻYCZYMY SMACZNEGO!