Rolnictwo

Stoisko Województwa Kujawsko-Pomorskiego Smaki Regionów 2015, fot. Andrzej Żeglarski
Stoisko Województwa Kujawsko-Pomorskiego Smaki Regionów 2015, fot. Andrzej Żeglarski

Kujawsko-Pomorskie jako smakowity region

W dniach 24-27 września, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja, regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.

 

Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.

 

Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu – produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

  • Polder Sp. z o.o. – producent kajmaku,
  • Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej – producent musztardy,
  • A.W. Łącz s.c. Oleje Świecie – producent olejów tłoczonych na zimno;
  • Kujawska Spółdzielnia Mleczarska – producent wyrobów mleczarskich;
  • „IZI” – producent nalewek i likieru z kwiatu czarnego bzu;
  • Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej – producent wód mineralnych;
  • Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi – promująca ekologiczny chów gęsi;
  • Apicom – producent miodów;
  • Proeko – producent koncentratów i przypraw;
  • Niewieścin Sp. z o.o. – producent wyrobów wędliniarskich;
  • Agroprim – producent suszonych warzyw.

 

Podczas trwania Smaków Regionów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:

  1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
  2. Złoty Medal Targów MTP – Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
  3. Polski Producent Żywności – którego celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością.

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt dofinansowano ze środków Unii Europejskiej, w ramach pomocy technicznej PROW 2014-2020, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.