Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Przepisy świąteczne

AMONIACZKI I PIERNICZKI

Kazimiera Piotrowicz, fot. Andrzej Goinski

Kazimiery Piotrowicz, rówieśniczki Niepodległej z gminy Obrowo (powiat toruński)

 

Amoniaczki

 

0,5 kg mąki

10 dkg cukru

4 łyżki masła

2 jajka

0,5 szklanki mleka

2 łyżki amoniaku

sól, cukier waniliowy

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jaja, sól, cukier waniliowy, amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku, na koniec mąkę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować je i wyciąć ciasteczka, kłaść na cukier i piec na złoty kolor.

 

Pierniczki

0,5 kg miodu

2 szklanki cukru

25 dag masła lub smalcu

Podgrzać prawie do wrzenia, potem schłodzić.

 

1 kg mąki pszennej

3 jaja

0,5 szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

2-3 opakowania przyprawy do piernika

 

Sodę rozpuścić w zimnym mleku. Do ostudzonej masy miodowej dodawać mąkę, sól, przyprawy i sodę z mlekiem. Dokładnie wyrobić. Ciasto wkładamy do kamiennego naczynia. Przechowywać w chłodnym miejscu 3-4 tygodnie.

BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc