WIGILIJNY BARSZCZ (PRZEPIS Z GALICJI)

Marek Zaborski, fot. Andrzej Goiński

Marka Zaborskiego, dyrektora programowego TV Toruń

 

Składniki:

 

Półtora kilograma buraków

Włoszczyzna /marchew, pietruszka, por, seler/

Cztery ząbki czosnku

Sól

Cukier

Kromka razowego chleba

Suszone grzyby

Ziele angielskie

Liść laurowy

 

Przygotowanie zakwasu:

 

Najpóźniej trzy tygodnie przed Wigilią nastawiamy zakwas. 1 kg buraków obieramy i kroimy na drobne plasterki. Pokrojone buraki wsypujemy do słoja lub kamionki. Dodajemy ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Całość zalewamy 2 litrami przegotowanej, ale wychłodzonej wody z dwoma łyżkami soli niejodowanej. Słój przykrywamy dziurkowanym papierem albo talerzykiem i odstawiamy.

 

Barszcz

 

Przed  Wigilią pół kilograma buraków obieramy i kroimy na drobne plasterki. Wrzucamy je do garnka z wodą wraz z włoszczyzną i 1 dkg ususzonych grzybów. Dodajemy szczyptę soli i cukru, liść laurowy i ziele angielskie do smaku. Po ugotowaniu buraków i jarzyn powstaje barszcz, do którego wlewamy pól litra uprzednio przygotowanego zakwasu. Przyprawiamy  solą i cukrem. Całości już nie gotujemy.

 

Wigilijny barszcz podajemy z: uszkami, lub fasolą jaśkiem, lub gotowanymi na twardo jajkami.

 

Proszę mi wierzyć- taki barszcz zawsze najbardziej smakuje na Wigilię.

 

Smacznego.

Czytaj więcej