PAN PIERNIK

Marta Nowicka, fot. nadesłana

Marty Nowickiej-Bujak, dziennikarki TV Toruń

 

Inspiracji i przepisów na świąteczne przysmaki poszukuję nie tylko w kuchni babci czy mamy, ale także na popularnych ostatnio blogach kulinarnych. Świąteczny Pan Piernik pochodzi z bloga Zosi Cudny makecookingeasier.pl i już od wielu lat gości na moim wigilijnym stole. Jest aromatyczny, pełen bakalii, polany gorzką i białą czekoladą, po prostu pyszny! A oto przepis:

 

Skład:

500 g mąki

2 szklanki cukru pudru

4 jajka

2 szklanki maślanki

1/2 kostki masła

1 płaska łyżka sody

garść skórki pomarańczowej

garść migdałów

garść rodzynek

garść orzechów laskowych

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1,5 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki mielonych goździków

 

Dekoracja:

polewa czekoladowa z ciemnej oraz białej czekolady

 

  1. Do średniej wielkości garnka przelewamy maślankę z cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy. Następnie dodajemy do masy przyprawy (gałkę muszkatołową, cynamon, goździki) oraz żółtka, przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Sodę rozpuszczamy w kropli wody i dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy wszystkie bakalie (migdały, orzechy laskowe, skórkę pomarańczową, rodzynki). Ubijamy białka i ostrożnie łączymy z ciastem.

  2. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C, ok. 60 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możemy polać polewą czekoladową.

Czytaj więcej