Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych - RODO) potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, w tym przechowywanych odpowiednio w plikach cookies Dowiedz się więcej na temat polityki cookies
Klikając przycisk „Przejdź dalej” lub zamykając to okno za pomocą przycisku „x” wyrażasz zgodę na zasadach określonych poniżej:
Zgadzam się na przechowywanie w urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawionych w czasie korzystania przez ze mnie z produktów i usług świadczonych drogą elektroniczną w ramach stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, w tym także informacji oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach dostosowania do potrzeb poprawy bezpieczeństwa, statystycznych i reklamowych. Możesz zmienić ustawienia obsługi cookies w przeglądarce internetowej. Korzystając z naszych stron bez zmiany tych ustawień wyrażasz zgodę na wykorzystanie przez nas plików cookies. Dowiedz się więcej na temat ochrony danych osobowych

Zakmnij Zakmnij
Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr

Loading script and Flickr images

Przepisy świąteczne

Tradycyjne przepisy na świąteczne przysmaki

Przygotowując potrawy na święta warto sięgnąć po tradycyjne przepisy, fot. Andrzej Goiński

Przygotowując dania na świąteczny stół często sięgamy po przepisy naszych mam czy babć. Zachęcamy tez do skorzystania z receptur na potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych: pierogi, zupę z suszonych śliwek czy potrawy z kapusty.

 

Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej. Ostatnim wpisanym na nią specjałem są kujawskie pierniki z ziemniakami. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 83 wyroby i potrawy z naszego regionu. Cały czas można też zgłaszać kolejne propozycje.

 

- Produkty z naszego regionu wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to cenne źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. W nadchodzące święta warto przygotować niektóre z tych potraw we własnej kuchni - również dla ich niepowtarzalnego smaku, który dla wielu z nas jest powrotem do lat dzieciństwa - zachęca marszałek Piotr Całbecki.

 

Na świąteczny stół proponujemy:

  • kujawskie pierogi z kapustą i grzybami – zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski). Więcej
  • grzybowniczki – zgłoszone przez gospodynię z Łosin, gmina Tuchola (powiat tucholski). Więcej
  • groch z kapustą – zgłoszony przez Dorotę Rosińską, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre Byczyna-Kolonia (powiat radziejowski). Więcej
  • kluski z makiem – zgłoszone przez Elżbietę Pińską, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski). Więcej.
  • wigilijną zupę z suszonych śliwek – zgłoszoną przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski). Więcej.
  • kujawskie pierniki z ziemniakami – zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski). Więcej.
  • a także potrawy ze smacznego i zdrowego mięsa karpia nakielskiego ze stawów rybackich w okolicach Ślesina (powiat nakielski) – zgłoszony przez Gospodarstwo Rybackie „Ślesin”. Więcej

 

Dotychczas Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 83 przysmaki z naszego województwa, wśród nich: 25 gotowych dań i potraw, 16 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 mięs i produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.


Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

 

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

 

Zapraszamy tez do skorzystania z innych przepisów na potrawy świąteczne, którymi podzielili się z nami samorządowcy, ludzie kultury, naukowcy, artyści, pasjonaci kuchni. Wśród naszych propozycji są receptury zarówno na współczesne, jak i tradycyjne potrawy (link do zakładki z przepisami).

 

 Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

14 grudnia 2018 r.

 

Spotkanie wigilijne Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski), fot. Andrzej GoińskiSpotkanie wigilijne Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski), fot. Andrzej GoińskiSpotkanie wigilijne Koła Gospodyń Wiejskich Bronisław (powiat radziejowski), fot. Andrzej GoińskiSpotkanie wigilijne Koła Gospodyń Wiejskich Byczyna Kolonia (powiat radziejowski), fot. Andrzej GoińskiSpotkanie wigilijne Koła Gospodyń Wiejskich Byczyna Kolonia (powiat radziejowski), fot. Andrzej GoińskiSpotkanie wigilijne Koła Gospodyń Wiejskich Byczyna Kolonia (powiat radziejowski), fot. Andrzej Goiński


AdmirorGallery 5.0.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.
BIP Kujawsko-Pomorskie konstelacje dobrych miejsc