Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŁOSOŚ W SOSIE

Grzegorza Sziminga, prezesa stowarzyszenia „Pro Bono Hominis - dla dobra człowieka”

 

 

Składniki:

  • filet z łososia - ok. 20 dkg na jedną porcję,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1/2 łyżka „wegety”,
  • biały pieprz.
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 limonka,
  • świeży koper.


Przygotowanie:
Filet  z łososia zalać winem, uzupełnić wodą do zakrycia filetu dodać „wegetę” i biały pieprz.
Zagotować przez około 10-15 min.

Sos: masło z mąką rozpuścić, dodać wywar z łososia do wymaganej gęstości, dodać śmietanę,
zetrzeć skórkę limonki, dodać sok z limonki i koper. Smacznego!

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone