Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

RYBA PO GRECKU

Dariusza Delika, dyrektora Galerii i Ośrodka Plastycznej Twórczości Dziecka w Toruniu

 

Składniki:
  • 1 kg ryby (filet z dorsza)
  • 2 cebule
  • 6 dużych marchewek
  • 1 duży seler
  • 2 pietruszki
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liście laurowe

Wykonanie:
Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól i przepraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pokrój cebulkę w kostkę, przesmaż za 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, seler i pietruszki, a następnie liść laurowy i ziele angielskie. Duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą. Dodaj dwie spory łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem. 
Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryw częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.  

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone