Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

ŚWIĄTECZNA RYBA PO GRECKU

Edyty Macieja-Morzuch, dyrektor Departamentu Promocji w Urzędzie Marszałkowskim 
 
Składniki
0,7 kg filetów z dorsza 
10 marchewek 
4 cebule 
liście laurowe
ziele angielskie
150 ml przecieru pomidorowego
150 ml ketchupu 
olej 
sól 
pieprz 
odrobinę vegety

Wykonanie
Cebulę kroimy bardzo cienko w piórka. Lekko podsmażamy na oleju, szkląc ją.
Marchewki ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy na patelnię z olejem dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy, po 10 minutach dodajemy wcześniej zeszkloną cebulę, dusimy razem kolejne 5-7 min. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. 
Umytego i osuszonego dorsza kroimy na mniejsze porcje. Solimy, pieprzymy i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na złoty kolor. 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone