Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

PLACEK PIERNIKOWY Z BAKALIAMI

Tomasza Kanarkowskiego, nauczyciela fizyki w I Liceum Ogólnokształacącym w Żninie, laureata konkursu Gwiazda Kujawsko-Pomorskiego

 

Składniki: 
1/2 kg miodu, 
1 szklanka cukru, 
2 paczki przyprawy do piernika, 
4 szklanki mąki, 
1 łyżka sody oczyszczonej, 
125 g rozpuszczonego, ciepłego masła, 
4 całe jajka, 
bakalie, rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczy, śliwki suszone, polewa czekoladowa.
 
Wykonanie: 
Zagotować miód z cukrem, po przestygnięciu dodać przyprawę do piernika, 2 szklanki maki i sodę, dobrze wymieszać i dodać pozostałe 2 szklanki mąki, następnie rozpuszczone masło i jajka; po wymieszaniu dodać bakalie i piec na blaszce w temperaturze 180 stopni ok. godziny; po wystygnięciu polać polewą.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone