Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

PSTRĄG W SOSIE POROWO – ŚMIETANKOWYM

Iwona Kozłowska
Iwony Kozłowskiej, dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Kamieniu Krajeńskim, poseł na Sejm RP VII kadencji


Składniki:

3 średnie pstrągi
3 pory (białe części)
duży kubek 18% śmietany
2 łyżki masła dobrego
około 150 ml oleju do usmażenia pstrąga
1-2 serki topione śmietankowe
sól, pieprz, pieprz cytrynowy
 
Przygotowanie:
Pstrągi po oczyszczeniu posypujemy przyprawami i pozostawiamy w lodówce na godzinę. W tym czasie kroimy białe części pory i dusimy na małym ogniu, z dodatkiem masła. Po czym dolewamy wody z rozpuszczoną kostką warzywną. Dusimy ok.10 minut. Następnie wzbogacamy śmietaną, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec zagęszczamy wytworzony sos serkami śmietankowymi.
Usmażone kawałki pstrąga pozbawiamy ości i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem- podajemy na ciepło lub na zimno według uznania. Potrawa smakuje wyśmienicie. Ryba przejmuje pyszny smak sosu. Zamiast pstrąga można użyć gotowych filetów dorsza, pangi czy morszczuka.
Smacznego!

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone