Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

KACZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI I KWAŚNYMI JABŁKAMI

Krzysztof Sikora

 Krzysztofa Sikory, prezydenta Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy


W Wigilię tradycyjnie spożywamy dania bezmięsne. Na stole w ten wyjątkowy wieczór zawsze jest przynajmniej 12 potraw. Dbamy o kultywowanie tej polskiej tradycji.  Pierwsze święto jest równie wyjątkowe. Tego dnia cała rodzina je świąteczny obiad. Przysmakiem jest kaczka z suszonymi owocami i kwaśnymi jabłkami, którą przygotowuję już od rana.


Przepis na kaczkę jest stosunkowy prosty. Powinno się ją oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć delikatnie ziołami (co ważne nie dodawać za dużo soli), jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne.
Suszone owoce (m.in. śliwki, daktyle, brzoskwinie, rodzynki) należy umieścić między kaczym korpusem a skórą. Wnętrze kaczki wypełnić ziołami i kwaśnymi jabłkami (najlepiej boskoop). Owoce oddają aromat i słodycz w mięsie kaczki.  Później zaszywa się ją kuchennymi  nićmi. Całość piec w brytfannie w  temperaturze 180-200stopni, przez 2 godziny.


Życzę rodzinnych, pełnych ciepła, ale i smacznych Świąt Bożego Narodzenia.

 

 

 

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone