Facebook Twitter Youtube Instagram Issuu Flickr
Szukaj

GOŁĄBKI BABCI BASI

według rodziny Tęczów z Ciężkowa w powiecie nakielskim
 
Składniki:
  • jedna  główka kapusty  średniej wielkości
  • ½ kg mięsa mielonego
  • ¾ szklanki ryżu
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczka papryki słodkiej
  • na czubek łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki smalcu
Przygotowanie farszu:
Farsz sporządzamy z mięsa mielonego i ryżu, który gotujemy wcześniej przez 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy wszystkie składniki razem. Kapustę parzymy w osolonej wodzie i kolejno zdejmujemy liście, z których wycinamy zgrubienia. Farszem napełniamy liście kapusty i ciasno układamy w garnku. Gołąbki podlewamy wodą, dodajemy smalec, posypujemy pokrojoną w kostkę cebulką i świeżo zmielonym pieprzem. Dusimy 45 minut.

Czytaj więcej

© Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Toruń 2014. Wszystkie prawa zastrzeżone