Festiwal Gęsiny w Toruniu (zdjęcia)
Pokazy kulinarne, degustacje, jarmark produktów regionalnych i rękodzieła – w weekend (6-7 listopada) odbył się doroczny festiwal gęsiny. Mieszkańcy regionu i smakosze z całej Polski skorzystali z licznych atrakcji w Centrum Kulturalno-Kongresowym Jordanki. Specjały z gęsiny są tradycyjnym już elementem rodzinnego celebrowania Narodowego Święta Niepodległości w Kujawsko-Pomorskiem. Czas na gęsinę
– Festiwal to główne wydarzenie naszej kampanii ,,Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina”. Przygotowaliśmy pokazy mistrzów kuchni, a na kiermaszu można kupić regionalne produkty i rękodzieło – zaprasza marszałek Piotr Całbecki.
Smaczne dania z gęsiną w roli głównej zaprezentowali znani z telewizyjnych programów mistrzowie kuchni. Pokazy kulinarne i degustacje odbyły się w sali kameralnej CKK Jordanki. Zapis z transmisji dostępny na www.czasnagesine.pl.
W sobotę w naszej gęsinowej kuchni popisowe dania zaprezentowali Karol Okrasa, kucharz i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, oraz uczestnicy programu MasterChef Junior Jagoda Łaganowska i Kazik Józefowicz. Niedzielne gotowanie poprowadzili aktorka Katarzyna Bujakiewicz i prezenter Jarosław Kret.
Plac na Jordankach zamienił się w największy jarmark gęsinowy w Polsce. Na odwiedzających czekały świeże tuszki, potrawy z gęsiny oraz produkty regionalne i ekologiczne, a także rękodzieło. Dla dzieci przygotowaliśmy liczne atrakcje, wśród nich konkursy z nagrodami i projekcje filmów.
Zakupy są możliwe również online, na Wirtualnym Ryneczku.
Tradycyjnie podczas naszej akcji zorganizowaliśmy konkurs adresowany do małych firm oferujących przysmaki z gęsiego mięsa. Złotego Półgęska, prestiżowe wyróżnienie cenione wśród hodowców i producentów gęsiny, wręczył gospodarz województwa Piotr Całbecki. W tym roku nagroda trafiła do Ireny Olejniczak z Wielkopolski (firma Smaki Tradycji), która podbiła kubki smakowe jurorów gęsiną pieczoną.
Lokale gastronomiczne z całej Polski wciąż mogą zgłaszać się do akcji ,,Czas na gęsinę”. Jest ona skierowana do restauratorów, którzy wprowadzą do menu gęsinę na co najmniej miesiąc.
Pierwszym punktem tegorocznej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” były ufundowane przez marszałka województwa gęsie tuszki dla mieszkańców regionu na uroczysty rodzinny obiad w dniu Narodowego Święta Niepodległości – tym razem było ich 2021. Można je było wygrać w konkursach zorganizowanych przez regionalne media.
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
2 listopada 2021 r.
Ostatnia aktualizacja: 8 listopada 2021 r.