Trwają Europejskie Dni Dziedzictwa
Hasłem tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa są „Smaki dziedzictwa”. Z tej okazji weekend upłynie w naszym regionie pod znakiem pikników kulinarnych, festynów archeologicznych, biesiad, prelekcji i wystaw. Szczegółowe informacje o wydarzeniach na stronie EDD.
– Któż nie rozkoszował się aromatem toruńskich pierników, chleba wypiekanego z mąki z pszenicznych kujawskich pól czy owoców z nadwiślańskich sadów? Tradycje związane z kulturą rolną oraz bogatym dziedzictwem kulinarnym wspaniale odzwierciedlają różnorodność i potencjał, który tkwi w ziemiach tworzących naszą małą ojczyznę – podkreśla marszałek Piotr Całbecki.
W tym roku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w regionie udział biorą instytucje kultury z:
- Aleksandrowa Kujawskiego,
 - Brześcia Kujawskiego (powiat włocławski),
 - Bydgoszczy,
 - Chełmna,
 - Gruty (powiat grudziądzki),
 - Inowrocławia,
 - Kruszwicy (powiat inowrocławski),
 - Lubostronia (powiat żniński),
 - Lubrańca (powiat włocławski),
 - Mileszew (powiat brodnicki),
 - Piły-Młyna (powiat tucholski),
 - Skępego (powiat lipnowski),
 - Solca Kujawskiego (powiat bydgoski),
 - Strzelna (powiat mogileński),
 - Torunia,
 - Tucholi,
 - Wąbrzeźna,
 - Wąpielska (powiat rypiński),
 - Wenecji (powiat żniński),
 - Wielkiej Nieszawki (powiat toruński).
 
Wśród wydarzeń, na które zapraszamy w weekend, znajdują się m.in. warsztaty robienia masła i kiszenia kapusty w Tucholi (17 września), zwiedzanie biblioteki bydgoskiego klasztoru bernardynów (18 września), piknik rodzinny „Toruń słodki od pokoleń” w Książnicy Kopernikańskiej (18 września), „Biesiada z kozłem” w Kujawsko-Pomorskim Centrum Kultury w Bydgoszczy (18 września), prezentacja „Kujawska kuchnia w 5 smakach” w ogrodzie Muzeum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu (18 września), gra terenowa na terenie Parku Etnograficznego w Toruniu (18-19 września), festyn archeologiczny „Wehikuł czasu” w Brześciu Kujawskim (18 września) i piknik kulinarny w Wąpielsku (18 września).
Ponadto w programie liczne prelekcje i wystawy. „Od spiżarni Rzepichy do kuchennych rewolucji – dzieje kuchni polskiej” to temat wykładu, na który zaprasza w niedzielę (19 września) Wąbrzeski Dom Kultury. Tego dnia w Muzeum Okręgowym im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy odbędzie się spotkanie poświęcone dawnym i współczesnym przepisom kulinarnym związanym z Bydgoszczą i regionem. Do Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Toruniu zapraszamy w sobotę (18 września) na wystawę „Mąka, ziarno, chleb” a do Domu Kultury w Strzelnie na prelekcję wskazującą rolę i znaczenie przetwórstwa rolno-spożywczego ziemi strzelneńskiej.
Koordynatorem regionalnych obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa jest Kujawsko-Pomorskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, jednostka organizacyjna samorządu województwa.
Zwieńczeniem EDD będzie wręczenie medali Hereditas Saeculorum za wybitne osiągnięcia w dziedzinie konserwacji i restauracji zabytków. Uroczysta gala odbędzie się w poniedziałek (20 września) w toruńskim teatrze im. Wilama Horzycy. Więcej o konkursie.
Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
14 września 2021 r.
Ostatnia aktualizacja: 17 września 2021 r.