Wybraliśmy wyjątkowe potrawy regionalne
Serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem to zwycięskie produkty tegorocznej edycji konkursu „Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw 2018” organizowanego przez Urząd Marszałkowski i Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. W czwartek (25 października) w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.
Celem konkursu organizowanego już po raz dwunasty jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości wytwarzanych na terenie naszego województwa. Dla producentów żywności jest to możliwość rozwoju oraz otarcia nowych rynków zbytu. Konkurs zwraca uwagę konsumentom na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na sklepowych półkach.
W tegorocznej rywalizacji konkursowej udział wzięło trzynaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury osiemnaście produktów oraz pięć restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych) zgłaszających łącznie dziewięć potraw (lista wszystkich zgłoszonych produktów).
Spośród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z dwóch kategorii:
- Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego
I miejsce – Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za produkt „Serek homogenizowany o smaku waniliowym”
II miejsce – „IZI” Izydor Michał z Aleksandrowa Kujawskiego za produkt „Wódka Hyćka z kwiatów czarnego bzu”
III miejsce – Piekarnia Bartkowscy Sp. j. z Torunia za produkt „Sernik cytrynowy”
- Restauracje
I miejsce – Zespół Szkół Mechanicznych w Radziejowie za produkt „Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem”
II miejsce – PGT „Twierdza Toruń Fort IV” Sp. K. w Toruniu za produkt „Tradycyjny uroczysty obiad kuchni polskiej z okazji odzyskania niepodległości”
III miejsce – Unifreeze Sp. z o.o. z Miesiączkowa (powiat brodnicki) za produkt „Flaki wołowe w rosole”
Wszyscy laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość ekspozycji nagrodzonych produktów na stoisku promocyjnym województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2019 w Berlinie.
Departament Rolnictwa i Geodezji
oraz Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego
26 października 2018 r.