Aktualności

Wieprzowina na stołach

Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego zorganizował seminarium „Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach”, które odbywa się dziś (26 kwietnia) w Restauracji Ostromeckiej w Ostromecku. Seminarium skierowane jest do regionalnych restauratorów, hodowców trzody chlewnej oraz przedstawicieli branży przetwórstwa mięsnego.

 

Organizatorzy mają nadzieję, że efektem działań będzie poprawa smaku i polepszenie jakości tak popularnej w naszym kraju wieprzowiny. Mięso uzyskiwane z ras rodzimych, dzięki cechom genetycznym, odpowiedniej hodowli i zawartości składników odżywczych karmy, zawiera mało tłuszczu, mniej cholesterolu, stanowi cenne źródło dobrze przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. W programie seminarium przewidziano wykłady, a także pokaz rozbiórki półtuszy wieprzowej. Grono prelegentów składa się z naukowców Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Instytutu Zootechniki oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej.

 

 

Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego

 

26 kwietnia 2016 r.