Gruczno: w poszukiwaniu najlepszych smaków (zdjęcia)
Bogactwo kulinarne kraju, kultura stołu i lokalne rękodzieło – w Grucznie w powiecie świeckim zakończyła się dwunasta edycja Festiwalu Smaku.
Bogactwo kulinarne kraju, kultura stołu i lokalne rękodzieło – w Grucznie w powiecie świeckim zakończyła się dwunasta edycja Festiwalu Smaku.
– Nasz region kusi różnorodnością smaków. Na ministerialnej liście produktów tradycyjnych mamy już 77 produktów z różnych części regionu – Kujaw, Krajny, Pałuk, Ziemi Dobrzyńskiej, Pomorza, czy Doliny Dolnej Wisły. Wyjątkowo smakują one w Grucznie podczas największego kulinarnego festiwalu w województwie kujawsko-pomorskim – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Więcej o kujawsko-pomorskich wyrobach z Listy Produktów Tradycyjnych w materiale „Przepisy z tradycją”.
Podczas dwudniowej (19-20 sierpnia) imprezy amatorzy dobrego smaku mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł. W trakcie festiwalu stu pięćdziesięciu twórców i producentów prezentowało, poddawało degustacji, a także sprzedawało swoje wyroby. Wydarzeniu towarzyszyły prezentacje kulinarne Klubu Szefów Kuchni, konferencja tematyczna „Lokalne kultury żywieniowe: od historii do rozwoju wspólnoty”, pokaz starych maszyn rolniczych, demonstracja pracy bartnika, konkurs nalewek, prezentacja wyrobu oscypków i koncerty.
Więcej informacji na stronie festiwalu.
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
17 sierpnia 2017 r.
Ostatnia aktualizacja: 21 sierpnia 2017 r.