Toruński Festiwal Smaków i nasze regionalne specjały
W weekend (9-10 kwietnia) w Centrum Targowym PARK w Toruniu odbył się Toruński Festiwal Smaków – impreza, która tradycyjnie towarzyszy Targom Turystycznym „Wypoczynek 2016”. Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego zaprezentowali się nasi wytwórcy produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych – firmy członkowskie sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Goście tegorocznego festiwalu mieli okazję degustacji i zakupu żywności wysokiej jakości pochodzącej z naszego regionu, wyróżniającej się jakością i smakiem. Była również możliwość bezpośrednich spotkań i rozmów z wytwórcami na temat walorów oferowanych przez nich produktów. Na stoisku województwa można było znaleźć m.in. tradycyjne wędliny, wyroby mleczarskie (w tym sery owcze), ekologiczne mąki i makarony, kajmak, nalewki z kwiatu bzu czarnego, miody z Borów Tucholskich i sól ciechocińską. Dodatkową atrakcją była możliwość skosztowania doskonałych potraw i przekąsek z gęsiny, serwowanych przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Renoma Toruńskiego Festiwalu Smaków sprawia, że każdego roku chętnie uczestniczą w tej imprezie również producenci specjałów z innych regionów kraju. Na zaproszenie samorządu województwa w tegorocznej edycji imprezy wzięli udział wytwórcy produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa warmińsko-mazurskiego – członkowie sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Warmia, Mazury, Powiśle.
Targom towarzyszyły liczne atrakcje – konkursy „O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia” i o Grand Prix Targów, wykłady i prelekcje.
Opiekunem merytorycznym festiwalu był prof. Jarosław Dumanowski, który zabrał nas w podróż po kulinariach zamierzchłych czasów, kiedy w Toruniu rządził zakon krzyżacki.
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego
7 kwietnia 2016 r.
ostatnia aktualizacja: 11 kwietnia 2016 r.