Aktualności

Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl
Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl

Szkolenia z chowu gęsi

Przyzagrodowy, proekologiczny chów gęsi to szansa na produkcję markowej żywności i alternatywne źródło dochodu dla gospodarstw rolnych. Wiedzą o tym uczestnicy bezpłatnych szkoleń, które organizujemy przy wsparciu Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Spotkanie z ekspertami w tej dziedzinie odbyło się wczoraj (26 lutego) w Bydgoszczy i dzień wcześniej (25 lutego) w Toruniu.

 

– O smakowych walorach gęsiego mięsa nie trzeba nikogo przekonywać – gęsina coraz częściej trafia na nasze stoły. Wszyscy chcemy jeść zdrowo, dlatego wybieramy mięso z ekologicznych, często niewielkich hodowli, prosto od lokalnych producentów. Z naszego cykl bezpłatnych szkoleń korzystają właściciele małych i średnich gospodarstw, którzy zainteresowani są przydomową hodowlą gęsi i przetwórstwem tego smacznego mięsa – mówi marszałek Piotr Całbecki

 

Wykłady prowadziła dr inż. Halina Bielińska, kierująca krajowym Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej (powiat inowrocławski). O gęsinie w kuchni opowiedziały przedstawicielki Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.

 

Spotkania poświęcone zostały:

  • historii chowu gęsi w Polsce,
  • gęsi białej kolbudzkiej i innym rasom w hodowli przyzagrodowej,
  • warunkom transportu piskląt,
  • niezbędnemu sprzętowi w chowie gęsi, przygotowaniu pomieszczeń, pasz, ściółki i wybiegów,
  • warunkom środowiska w wychowalni,
  • żywieniu gęsi w gospodarstwie,
  • humanitarnemu ubojowi,
  • wartości rynkowej rzeźnej gęsi z chowu przyzagrodowego,
  • wykorzystaniu pierza i puchu gęsiego,
  • bioasekuracji w chowie przyzagrodowym,
  • wartościom gęsiny i wpływowi mięsa na nasze zdrowie,
  • gęsinie w kuchni.

 

Szkolenia odbyły się w:

  • Toruniu – w Urzędzie Marszałkowskim, Plac Teatralny 2 (sala patio B na I piętrze),
  • Bydgoszczy – w Kujawsko-Pomorskim Centrum Edukacji Nauczycieli, ul. Jagiellońska 9 (sala nr 20).

 

W ubiegłym roku pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w naszym regionie wynosiło 7 tysięcy sztuk. To ponad 8 procent produkcji krajowej. Średnia cena gęsiny w skupie to nieco ponad 7,5 zł za kilogram. Produkcja gęsiny to blisko 1 procent wytwarzanego w Kujawsko-Pomorskiem mięsa drobiowego.

 

W ostatnich latach odnotowujemy znaczny wzrost spożycia gęsiny. Jeszcze kilka lat temu w Polsce zjadano rocznie średnio 17 gramów gęsiego mięsa, obecnie – dwadzieścia razy więcej.

 

 Czytaj także:

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

25 lutego 2020 r.

Ostatnia aktualizacja: 27 lutego 2020 r.

 

Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl Szkolenia z przyzagrodowego chowu gęsi w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu, fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl