Aktualności

fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP
fot. Mikołaj Kuras dla UMWKP

Słodko i tradycyjnie na tłusty czwartek

Chrupiące chruściki czy pączki z dyni i ziemniaków? Mamy przepisy na przysmaki wpisane na nasza regionalną Listę Produktów Tradycyjnych, na której znajduje się już 20 wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W tłusty czwartek warto przygotować niektóre z tych słodkości. Przypominamy również przepisy na takie przysmaki jak ruchańce drożdżowe, amoniaczki, czy ciasto marchewkowe oraz prezentujemy przepis na pączki marszałka Piotra Całbeckiego.

 

– Produkty z naszego regionu wpisane na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to często również kuchnia naszych mam i babć. Smaki tych potraw pamięta się całe życie, a wiele z nich możemy przygotować we własnym domu. To także część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza  – przyznaje marszałek Piotr Całbecki.

 

Wszystkie produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj. Wśród nich jest 20 produktów zakwalifikowanych jako wyroby piekarnicze i cukiernicze.

 

Z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na tłusty czwartek warto przygotować:

  • Chruściki zwane też chrustem (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
  • pączki ziemniaczano-dyniowe (zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich „Jagna” z Tłuchowa, powiat lipnowski)
  • ruchańce drożdżowe (zgłoszone przez Irenę Szałek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelnej Wsi, powiat radziejowski)
  • placki na sodzie (zgłoszone przez gospodynię z Łowiczka, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski)
  • amoniaczki (zgłoszone przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski)
  • kujawskie ciasto marchewkowe (zgłoszone przez Renatę Dzik z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski)
  • placek drożdżowy (zgłoszony przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe)
  • jabłecznik po kujawsku (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, gmina Bądkowo, powiat aleksandrowski).

 

Zachęcamy też do przygotowania pączków według przepisu marszałka Piotra Całbeckiego-więcej.

 

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się już 101 wyroby i potrawy z naszego regionu. Ostatnie potrawy, które wpisano na listę jeszcze w ubiegłym (2023) roku to:

  • Gęś Biała Kołudzka – owsiana (zgłoszona przez Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka w powiecie inowrocławskim)
  • Ryba w zalewie po kujawsku (zgłoszona przez Jadwigę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w  Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski),
  • Chruściki zwane też chrustem – (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
  • Zupa fasolowa po kujawsku – (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski)
  • Dziady – (zgłoszone przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre, powiat radziejowski).

 

Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:

  • których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
  • będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
  • stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.

 

Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Geodezji:

ul. Targowa 13/15, 87-100 Toruń

Departament Rolnictwa i Geodezji

e-mail: b.darowska@kujawsko-pomorskie.pl

tel. (56) 62 15 924.

 

Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie  i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).

 

Beata Krzemińska

rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

 

7 lutego 2024 r.