
Produkty tradycyjne szansą dla rolnictwa
W Strzelcach Dolnych odbyło się 17 listopada seminarium dla rolników i wytwórców regionalnych „Produkty tradycyjne szansą na rozwój polskiego rolnictwa” organizowane przez Stowarzyszenie Strzelecka Dolina.
Podczas seminarium poruszone zostały tematy związane z certyfikacją krajową i unijną, wymaganiami sanitarnymi i weterynaryjnymi przy wytwarzaniu produktów wprowadzanych na rynek, nowymi regulacjami w zakresie sprzedaży produktów przez gospodarstwa rolne. Można było posłuchać wykładów na temat suszenia owoców i przydatności poszczególnych gatunków starych odmian i ich owoców w obróbce termicznej, zapoznać się z przykładami skutecznej promocji a także uzyskać wiedzę na temat możliwości finansowania przedsięwzięć w nowej perspektywie UE.
Seminarium zorganizowano przy wsparciu środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego
17 listopada 2015 r.