Tradycyjne przepisy na świąteczne przysmaki
Przygotowując dania na świąteczny stół często sięgamy po przepisy naszych mam czy babć. Zachęcamy tez do skorzystania z receptur na potrawy z Kujaw i Pomorza, wpisanych na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych: pierogi, zupę z suszonych śliwek czy potrawy z kapusty.
Lista Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej. Ostatnim wpisanym na nią specjałem są kujawskie pierniki z ziemniakami. Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera już 83 wyroby i potrawy z naszego regionu. Cały czas można też zgłaszać kolejne propozycje.
– Produkty z naszego regionu wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to cenne źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. W nadchodzące święta warto przygotować niektóre z tych potraw we własnej kuchni – również dla ich niepowtarzalnego smaku, który dla wielu z nas jest powrotem do lat dzieciństwa – zachęca marszałek Piotr Całbecki.
Na świąteczny stół proponujemy:
- kujawskie pierogi z kapustą i grzybami – zgłoszone przez Danutę Jaskólską z gminy Bądkowo (powiat aleksandrowski). Więcej
- grzybowniczki – zgłoszone przez gospodynię z Łosin, gmina Tuchola (powiat tucholski). Więcej
- groch z kapustą – zgłoszony przez Dorotę Rosińską, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre Byczyna-Kolonia (powiat radziejowski). Więcej
- kluski z makiem – zgłoszone przez Elżbietę Pińską, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski). Więcej.
- wigilijną zupę z suszonych śliwek – zgłoszoną przez Annę Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski). Więcej.
- kujawskie pierniki z ziemniakami – zgłoszone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski). Więcej.
- a także potrawy ze smacznego i zdrowego mięsa karpia nakielskiego ze stawów rybackich w okolicach Ślesina (powiat nakielski) – zgłoszony przez Gospodarstwo Rybackie „Ślesin”. Więcej
Dotychczas Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowano 83 przysmaki z naszego województwa, wśród nich: 25 gotowych dań i potraw, 16 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 13 napojów, 8 mięs i produktów mięsnych, 7 warzyw i owoców oraz 6 produktów mlecznych. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Na listę mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na listę składa się do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Szczegóły jak zarejestrować produkt tradycyjny).
Zapraszamy tez do skorzystania z innych przepisów na potrawy świąteczne, którymi podzielili się z nami samorządowcy, ludzie kultury, naukowcy, artyści, pasjonaci kuchni. Wśród naszych propozycji są receptury zarówno na współczesne, jak i tradycyjne potrawy (link do zakładki z przepisami).
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
14 grudnia 2018 r.