Nasze regionalne specjały na Toruńskim Festiwal Smaków
W najbliższy weekend (14-15 marca) w Centrum Targowym PARK w Toruniu odbędzie się Toruński Festiwal Smaków – impreza, która tradycyjnie już będzie towarzyszyć piątej edycji Targów Turystycznych „Wypoczynek”. Na stoisku województwa kujawsko-pomorskiego swoje wyroby i potrawy zaprezentują wytwórcy produktów lokalnych, regionalnych i ekologicznych oraz restauratorzy.
Lista wystawców tutaj
Są to członkowie sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Dla smakoszy Toruński Festiwal Smaków jest doskonałą okazją do degustacji i zakupu wyróżniających się jakością i smakiem wyrobów pochodzących z regionu Kujaw i Pomorza takich, jak ekologiczne razowe mąki i makarony, sery owcze, oleje tłoczone na zimno, kajmak, miody, wyroby mleczarskie, sól ciechocińska i wiele innych. Swoje produkty zaprezentują także wytwórcy należący do sieci regionalnych Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oraz Dziedzictwo Kulinarne Pomorze, zaproszeni przez nas do udziału w imprezie, w ramach porozumienia o współpracy pomiędzy naszymi województwami w dziedzinie żywności wysokiej jakości.
Podczas targów odbywać się będą prezentacje, wykłady i konkursy kulinarne, w tym konkurs dla restauracji o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia.
Program Toruńskiego Festiwalu Smaków tutaj.
Departament Rolnictwa i Geodezji