Lokalne przysmaki prosto na wielkanocne stoły (zdjęcia)
Baranki z masła, biała kiełbasa, babki i mazurki – podczas wielkanocnego śniadania nie może ich zabraknąć. W smakołyki prosto od lokalnych producentów można było zaopatrzyć się podczas środowego (13 kwietnia) jarmarku przed Urzędem Marszałkowskim. Dostawców przywitali marszałek Piotr Całbecki i przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska.
– Jest to jedna z form promocji kujawsko-pomorskiego rolnictwa i przetwórstwa spożywczego. Wspieramy w ten sposób lokalnych producentów i promujemy postawę proekologiczną. Kujawsko-Pomorskie kusi przecież różnorodnością smaków, a wśród oferowanych produktów każdy znajdzie coś dla siebie. Świętujmy z regionalnymi specjałami! – zachęcał marszałek Piotr Całbecki.
Jarmark cieszył się ogromnym zainteresowaniem, a odwiedzający opuszczali plac z torbami pełnymi lokalnych przysmaków. Poza zakupami mieszkańcy mogli skosztować także ciepłych dań – rosołu z kołdunami, czarniny z kluskami ziemniaczanymi, wegetariańskich naleśników i pasztecików.
Wyroby mięsne, wśród których znajdą się wędliny i pasztety, oferowali:
- Monika i Marcin Błaszczyk (Szonowo, powiat grudziądzki),
- Stanisław Wzorek (Zelgno-Bezdół, powiat toruński),
- Dorota i Franciszek Słomkowscy „U Doroty” (Murczyn, powiat żniński),
- Mirosława i Bogdan Liczbik z Trzebcza Szlacheckiego (powiat chełmiński).
Ekologiczne warzywa oraz przetwory warzywne i owocowe oferowali:
- „Ogrody Joli” Marii Wiśniewskiej-Staszak z Mlewa (powiat golubsko-dobrzyński),
- „Folwark Warzyn” Michała Sędłaka (powiat inowrocławski),
- „Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie Wróbel” z Gołotów (powiat chełmiński),
- „Porzeczkowa Kraina” z Zielenia (powiat wąbrzeski),
- „Gospodarstwo Sadownicze E.M. Chabowscy” ze Strzelec Górnych (powiat bydgoski).
Zdrowe słodkości w postaci różnorodnych miodów były dostępne na stoiskach:
- „Pasieka Rodzinna” Jacka i Tomasza Paulów z Gniewkowa (powiat inowrocławski),
- „Kraina Skrwy Manufaktura Zdrowia” Agnieszki Pawłowskiej (powiat rypiński).
Sery można było znaleźć na stoiskach:
- „KozieŁawy” Emilii i Krzysztofa Witkowskiego (powiat rypiński),
- Serowarnia Jasiurkowscy z Bożejewiczek (powiat żniński).
Wypieki do święconki i ręcznie lepione pierogi (również z białą kiełbasą) można było znaleźć na stoisku:
- „Z kuchni Ewy” Ewy Gaczkowskiej z Gąsawy (powiat żniński).
Dostęp do zdrowych olejów zapewniło rodzinne gospodarstwo Oleje Wielkie Rychnowo (w powiecie golubsko-dobrzyńskim), a ekologiczne mąki i kasze można było kupić na stoisku Kazimierza Jachymskiego Eko-Młyn z Dziewierzewa (powiat nakielski). Do stoiska OL-MAT z Kruszwicy (powiat inowrocławski) zaprosiliśmy miłośników ryb w occie.
Dostępne do degustacji był także owoce z Gospodarstwa Sadowniczego Mądrzejewscy (powiat chełmiński) i Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Andrzej i Maciej Grochowalscy (powiat brodnicki).
To drugi toruński jarmark, który przygotowaliśmy w oparciu o rolników i wytwórców współpracujących z nami przy tworzeniu sklepu internetowego lokalna-zywnosc.pl.
Czytaj Wiejski jarmark w sercu Torunia
Beata Krzemińska
rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego
11 kwietnia 2022 r.
Ostatnia aktualizacja: 14 kwietnia 2022 r.