Aktualności

Fot. Andrzej Goiński
Fot. Andrzej Goiński

Nasz smakowity region

Jeszcze do wtorku (27 września) w Poznaniu można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Przyznawanym na targach wyróżnieniem Klucz do Polskiej Spiżarni uhonorowano nasza koleżankę z Departamentu Rolnictwa i Geodezji Elżbietę Sobolewską.

 

W imprezie bierze udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja i degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.  

 

Udział województwa kujawsko-pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki. Na naszym stoisku zaprezentujemy regionalną żywność wysokiej – produkty tradycyjne zarejestrowane na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Liście Produktów Tradycyjnych oraz potrawy i produkty wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.

 

Wśród kujawsko-pomorskich wystawców są:

 

  • Niewieścin z Niewieścina, powiat świecki – producent wędlin
  • Apicom, Kaliska, powiat włocławski – producent miodów
  • Wody Mineralne Ostromecko z Ostromecka, powiat bydgoski
  • Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka
  • Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej z Kcyni, powiat nakielski
  • Polder z Łysomic, powiat toruński – producent kajmaku
  • Oleje Świecie ze Świecia nad Osą, powiat grudziądzki – producent olejów tłoczonych na zimno
  • Izi z Rożna Parceli, powiat aleksandrowski – producent nalewek i likieru z kwiatu czarnego bzu
  • Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, Wróble, powiat inowrocławski  
  • Proeko z Bydgoszczy – producent koncentratów i przypraw
  • Agroprim ze Zrazina,, powiat żniński  – producent suszonych warzyw.

 

W niedzielę podczas targów rozstrzygnięto ogólnopolski etap XVI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną.

 

Statuetki PERŁA 2016 w kategorii produkt regionalny z województwa kujawsko-pomorskiego kapituła krajowa przyznała za:

 

  • masło z gospodarstwa rolnego dla Marleny Janik z Zalesia Barcińskiego, pow. żniński; 
  • ciastka królewskie z Sośna Królewskiego dla Anny Florkiewicz z Brzozia pow. brodnicki; 

 

W kategorii potrawy PERŁĘ 2016 przyznano Andrzejowi Kloneckiemu z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi z Wróbli w pow. inowrocławskim za gęsi pipek.

 

Klucz do Polskiej Spiżarni 2016 przyznano głównej specjalistce ds. produktów tradycyjnych w Departamencie Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu Elżbiecie Sobolewskiej. Nasza koleżanka została uhonorowana za zaangażowanie w procesie rejestracji produktów na Liście Produktów Tradycyjnych oraz współpracę z kołami kół gospodyń wiejskich i społecznościami lokalnymi w organizacji wielu konkursów kulinarnych.      

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

 

Departament Rolnictwa i Geodezji w Urzędzie Marszałkowskim

 

22 września 2016 r.

Ostatnia aktualizacja: 26 września 2016 r.